Што е неплодност/инфертилитет?

infertility

Неплодност (инфертилитет) е неможност за забременување (зачнување). Тоа се дијагностицира кога жената не може да остане бремена по една година (или повеќе) на незаштитетени односи; или пак кога жената можела да забремени, но не била во можност да носи фетус до крај (абортус). Причините за неплодноста можат да бидат женски, машки или комбинација од двете […]

Што се ддимери?

Ddimer

Нашиот организам има многу важен одбранбен механизам од прекумерно губење на крв при повреда на крвните садови или ткивата. Овој механизам наречен хемостаза, овозможува формирање на нишки од протеинот фибрин, кои се поврзуваат заедно и формираат фибринска мрежа (тромби). Таа мрежа, заедно со тромбоцитите (крвните плочки), помага во одржување на згрутчувањето на крвта што се […]