🕓 Пон – Пет: 07:30 – 20:00 | Саб: 07:30 – 13:30

📞 023220505 | 078262220

Slider 2.png

Што треба да знаете за лабораториските анализи доколку сте позитивни на Ковид-19 или пак, се сомневате дека сте позитивни?!

Најверодостен тест во моментот за утврдување на присуство на вирусот е PCR тест (polymerase chain reaction) методата. Примерокот за узурпирање е назофарингеален и орофарингеален брис (подлабоко земен брис од грло и нос), но вирусот исто така се детектира и во други телесни течности. Оваа метода утврдува присуство на РНК од вирусот Sars-CoV-2 на молекуларно ниво. Позитивниот резултат потврдува дека вирусот е детектиран, но не дава информација во кој стадиум е болеста.

По добивање на позитивен резулатат се препорачува да се направат лабораториски анализи за утврдување на општата состојба на организмот. Досегашните сознанија за вирусот Sars-CoV-2 е дека најмногу ги напаѓа системот за коагулација и белите дробови. Но секој организам може да реагира различно и исклучително важно е следење на целокупната сосотојба на организмот.

Лабораториски параметри кои се испитуваат се:

  • Диференцијална крвна слика – дава информации за состојбата на еритроцитите, хемоглобинот, тромбоцитите и леукоцитите;
  • Глукоза – шеќерот во крвта може да се зголеми;
  • Железо – резервите на железо во организмот опаѓаат;
  • AST и ALT – црнодробните ензими се значајни за функцијата на црниот дроб и како организмот се справува со сите лекови кои ги прима;
  • Уреа и кретинин – даваат информација за работата на бубрезите;
  • Холестерол и триглицериди – даваат информација за мастите во организмот;
  • ЛДХ (лактат дехидрогенеза) – се зголемува при оштетување на ткива и воспаленија;
  • CRP (C-реактивен протеин) и седиментација – се покачуваат при воспалителни процеси и даваат информација за степенот на воспалението;
  • Феритин дава информација за степенот на заситеност/дефицитарност на организмот со железо. При намалени концентрации на железо и хемоглобин во крвта потребно е да се испита и овој параметар, заедно со TIBC (total iron binding capacity) и UIBC (unsaturated iron binding capacity).
  • Д-димери – значаен за одредување на системот на хемостаза.

 

Доколку пациентот има хронични заболувања, потребно е да се следат и параметри поврзани со истите. Пациентите кои примаат антикоагулантна терапија препорачливо е да направат и дополнителни испитувања за хемостаза, односно протромбинско време (PT), тромбинско време (TT) и аРТТ.

Крвните анализи е треба да се направат на почетокот на болеста, како и на 4-5 дена доколку се работи за нехоспитализирани пациенти. При отстапки на некој параметар од границите на нормалата, може да се препорача и почесто следење на параметрите.

Антителата IgM почнуваат да растат после 7 дена од симптомите на болеста, додека IgG антителата својот пик го достигнуваат 5 недели од позитивниот тест за корона вирусот.

За повеќе информации за тестовите, препораки за анализи и консултации можете да закажете термин со специјалистот по медицинска биохемија.

Посветени на Вашето здравје,
ГЕНЕА Лабораторија