🕓 Пон – Пет: 07:30 – 20:00 | Саб: 07:30 – 13:30

📞 023220505 | 078262220

Што се хормони и зошто е потребно да се направи проверка на тироидната жлезда

www.reallygreatsite.com (Blog Website) (2)

Целиот наш ендокрин систем е составен од жлезди и хормони, кои комуницираат меѓу себе. Тој е еден од двата система кои помагаат да се координираат сите функции на нашето тело. Одржувањето на нивото на хормони со текот на времето и во различни ситуации, е важно и за нашиот опстанок и благосостојба. Другиот критичен систем кој […]

Алергиска реакција или интолеранција? Дознајте повеќе за симптомите, разликите и кои испитувања се потребни!

алергии или лактоза

Станува збор за една од главните недоумици, дилеми и забуни во интерпетацијата на овие две медицински состојби, како и најчести прашања од нашите пациенти за каков тип на испитување е потребно да се направи. Она што со сигурност може да се каже е дека денес на светско ниво, над 95% од популацијата досега покажала реакција […]

СПЕЦИЈАЛНИ СПОРТСКИ ПАКЕТ АНАЛИЗИ, ВО СЛУЖБА НА ПОДОБРО ЗДРАВЈЕ И ТРЕНАЖЕН ПРОЦЕС НА СИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ И РЕКРЕАТИВНИ СПОРТИСТИ

ПАКЕТ СПОРТСКИ АНАЛИЗИ (Video Collage) (Facebook Video) (Blog Website)

Со цел да излеземе во пресрет на потребите на нашите пациенти, овојпат на оние што се занимаваат со спорт, професионално и рекреативно, подготвивме специјални спортски пакет анализи по промотивни цени, со цел следење на општата здравствена состојба и овозможување на посоодветна подготовка за спорт, натпревар и тренажен процес. Секој пакет вклучува различни параметри и анализи, […]

ИНТОЛЕРАНЦИЈА НА ЛАКТОЗА -ПРИЧИНИ, СИМПТОМИ И ДИЈАГНОСТИКА

j

Интолеранцијата на лактоза е “модерна”состојба со која се соочуваат се повеќе луѓе во светот и која има се поголема преваленца на светско ниво, особено во латинска Америка, Азија и Африканскиот континент. Фреквенцијата на интолерантност на лактоза варира од 2% во Скандинавија, до 20-40% кај белите популации во Централна Европа и Соединетите Американски Држави,  53 % […]

FEMOFLOR SCREEN, иновативна дијагностистичка алатка со молекуларен PCR пристап за ефективно и сензитивно детектирање на промени на вагиналната микрофлора

4.300-ден.-2.850-ден.-1-940x470

Составот на вагиналниот микробиом има сериозна улога врз репродуктивното здравје на жената, а со тоа и на квалитетот на живот. Секоја година, 1 од 3 жени развива вагинална дисбиоза, додека дури 84% од нив не пројавуваат никакви симптоми и затоа оваа состојба поминува незабележано. Вагиналната дисбиоза е нарушување на балансот на вагиналната микрофлора, односно намалување […]

BRCA1/BRCA2 тестирање за генeтски мутации и зголемен ризик од рак на дојка или оваријален канцер

6-1640x820

BRCA1 и BRCA2, краток вовед BRCA1 и BRCA2 (BReast CАncer gene 1 и BReast CAncer gene 2) се туморсупресорни гени за протеини кои учествуваат во репарацијата на оштетената ДНК. Секој од нас има две копии од секој од овие гени, по една копија од двата родители. BRCA гените се туморсупресорни гени, па кога ќе се […]

Што е тромбофилија! Причини, ризици, типови на тромбофилија и дијагностика

ba81df4fda66430d9a567d2f0d45854c

Тромбофилија претставува склоност на организмот кон тромбоза, односно зголемен ризик од создавање на тромби или таканаречено згрутчување на крвта.  На пример, доколку се пресечете, крвниот систем во вашиот организам поседува механизам кој делува кон запирање на истото. Станува збор за регулиран систем за коагулација кој преку тромбоцитите и коагулациските фактори го сопира прекумерното крварење, но […]

Како да се подготвите пред лабораториски испитувања

hospital-g529ffc28b_1920

Доаѓањето во лабораторија понегаш е стресно, но она што е од клучно значење е имањето во предвид на сите фактори кои можат да придонесат кон евентуални отстапувања. За таа намена, освен што е битна консултација со Вашиот матичен доктор, неопходна е и соработка со тимот на лаборанти пред земање на примерокот. За повеќе од лабораториските […]

Отворен работен оглас за медицински претставник

4-1

Генеа лабораторија и застапник на Centogene, го проширува својот тим и објавува отворен работен оглас за МЕДИЦИНСКИ ПРЕТСТАВНИК Потребни квалификации: ВСС од Фармацевтски/Медицински/Стоматолошки факултет или Природно-математички факултет; Одлични комуникациски и презентациски вештини; Возачка дозвола; Работа со компјутери; Искуство во продажба и промоција на медицински производи и услуги ќе се смета за предност. Дoколку ги исполнувате […]

Што е спермограм, зошто се прави и како најдобро да се подготвите за тестот!

Spermogram

Спермограм претставува лабораториска метода и анализа за утврдување на количеството и квалитетот на семената течност ослободена за време на ејакулацијата. Спермограмот заедно со спермокултурата се почетни дијагностички техники за утврдување на причинителите на неплодноста. Се спермограмот се прави анализа на вкупниот број на сперматозоиди, концентрацијата, морфологијата, подвижноста, ликвефакцијата и друго, додека спермокултурата дава информација за […]